Venäjä toimittaa Suomeen ydinvoimalan, mutta mitä Suomi toimittaa vastavuoroisesti Venäjälle?

 

Maailman väkirikkaimman maan, Kiinan, presidentti vieraili Suomessa keväällä 2017. Mitä vierailusta jäi käteen?

 

1990-luvulla Suomi hankki 64 Hornet hävittäjää USA:sta, mutta hävittäjähankintojen vastakauppojen arvoksi on eri lähteiden mukaan jäänyt vain noin puolet niiden hankintahinnasta.

 

Nämä ovat esimerkkejä missä valtionjohdon tulisi osoittaa vahvaa johtajuutta. Esimerkiksi kun Putin teki valtiovierailun Intiaan, hän ei peitellyt tyytyväisyyttään kertoessaan 10 ydinreaktorin toimittamisesta Intiaan.

 

Suurten hankkeiden kotimaisuusaste tulee saattaa mahdollisimman korkealle

 

Puolustusvoimat on nostanut esille tarpeen 64 uuden hävittäjälentokoneen hankinnasta. Uusien hävittäjien hankintarvon on arvioitu ylittävän 7 miljardia euroa. 

 

71F301AB-E85E-4679-BC3F-659CACC37392.jpg

 

Eräs varteenotettavista hävittäjäehdokkaista on SAABin Gripen. SAAB on valmis tarjoamaan teollista yhteistyötä jo kehitysvaiheessa, ja Gripenin elinkaaripäivitykset voidaan myös tehdä Suomessa. Jos Suomi haluaa Gripenistä kansallisen ratkaisun, Gripenin taktisten järjestelmien lähdekoodit voidaan tarvittaessa avata suomalaisyrityksille niiden kehitystyötä varten.

 

Tässä on erinomainen esimerkki, jota tulisi arvioida Suomen kansantalouden kannalta kestävällä tavalla. Rakentaako oma lentokonetehdas, joka valmistaa hävittäjät porrastetusti, ja näin turvata hankkeen mahdollisimman suuri kotimaisuusaste, ja työllistävyys?